Meteopedia
Lista haseł
Adwekcja |
Aerologia |
Altimetr |
Aneroid |
Assmann Richard |
Atmosfera ziemska |
Barograf |
Barometr |
Bjerknes Vilhelm Friman Koren |
Chmury burzowe |
Chmury niskie |
Chmury specjalne |
Chmury średnie |
Chmury towarzyszÄ…ce |
Chmury wysokie |
Ciepły wycinek niżu |
de Bort Léon Teisserenc |
Deszcz |
Deszczomierz |
El Niño |
Front ciepły i chłodny |
Fronty atmosferyczne |
Gatunki chmur |
Geiger Rudolf |
Gradient |
Halny |
Howard Luke |
Indeks chwiejności Whaitinge′a K |
Inwersja temperatury |
Izobara |
Izobronta |
Izohieta |
Izohumida |
Izoterma |
Izotermia |
Kämtz Ludwig |
Kartka z kalendarza |
Klasyfikacja chmur |
Koma |
Komórki cyrkulacyjne |
Köppen Władimir Peter |
Krasnoludki, elfy i błękitne fontanny |
Krater Gale |
La Niña – |
Masa powietrza arktycznego kontynentalnego |
Masa powietrza kontynentalnego |
Masa powietrza morskiego |
Masa powietrza polarnokontynentalnego |
Masa powietrza polarnomorskiego |
Masy Powietrza |
Meteorologiczna jesień |
Meteorologiczna wiosna |
Meteorologiczna zima |
Meteorologiczne lato |
Meteorologiczne pory roku |
Mgła adwekcyjna |
Mgła radiacyjna |
Miraż (fatamorgana) |
Mżawka |
Nefometr |
Nefoskop |
Odmiany chmur |
Okołowicz Wincenty |
Opad przelotny |
Osady |
Oscylacja południowa |
Pioruny |
Powstawanie chmur |
Radar meteorologiczny |
Regiony klimatyczne |
Skala Beauforta |
Skala Fujity |
Skala Torro |
Åšnieg |
Spękania ciosowe |
Strefy klimatyczne |
Szlaki niżów Van Bebbera |
Tęcza |
Temperatura odczuwalna |
Temperatura powietrza |
Temperatura punktu rosy |
Tetsuya Theodore "Ted" Fujita |
Tornado |
Tropopauza |
Troposfera |
Turbulencja w atmosferze ziemskiej |
Tylna część niżu |
Van Bebber Vilhelm Jakob |
Wiatr |
Wilgotność powietrza |
WMO - Åšwiatowa Organizacja Meteorologiczna |
Wskaźnik stresu cieplnego |
Wyż i Niż |
Zjawiska optyczne i fotometeory |
Zjawiska towarzyszÄ…ce |
Zorza polarna |
Meteopedia ›
Powietrze zawsze zawiera parę wodną. Lecz ilość pary wodnej w powietrzu nie może być nieograniczona. Podczas mglistych dni możemy zauważyć, że chodniki, liście i metalowe przedmioty są mokre i nie wysychają.
Stan, w którym więcej pary nie zmieści się w powietrzu nazywamy nasyceniem lub parą nasyconą. Mówimy wtedy, że
wilgotność względna wynosi 100%. Ilość pary wodnej, która zmieści się w powietrzu zależy głównie od jego temperatury. W jednym metrze sześciennym (czyli bryle o wymiarach 1•1•1 metr) powietrza o danej temperaturze można zawrzeć różną ilość pary wodnej. Na przykład w temperaturze -20ºC zmieści się 1,1 g pary wodnej, a w temperaturze 20°C pary wodnej będzie 17,4 g. Z powyższego przykładu wynika, że jeśli będziemy ochładzać powietrze, to w pewnym momencie osiągniemy stan nasycenia parą wodną. Temperaturę, w której dana ilość pary wodnej osiąga stan nasycenia nazywamy
temperaturÄ… rosy lub punktem rosy.
W wyniku kondensacji, w atmosferze powstają skupienia kropelek wody lub kryształków lodu. Nazywamy je chmurami. Powstawanie mikroskopijnych kropelek wody odbywa się zawsze na jądrach kondensacji. Jeśli kropelka powstanie bez jądra, jest ona niestabilna i po chwili wyparowuje. Jądra kondensacji są w atmosferze zawsze. Mogą nimi być cząstki soli morskiej, drobiny będące składnikiem dymu, pyłki roślin itp. Masa jednej takiej drobiny wynosi około 0,000000000000001 g.
Powietrze ogrzane od ciepłej ziemi stopniowo się unosi. Wraz z wysokością temperatura się obniża, a więc i nasza, wędrująca w górę porcja ulega ochłodzeniu do momentu osiągnięcia temperatury punktu rosy. W efekcie rozpoczyna się formowanie chmury.
W wyniku kondensacji, w atmosferze powstają skupienia kropelek wody lub kryształków lodu. Nazywamy je chmurami. Powstawanie mikroskopijnych kropelek wody odbywa się zawsze na jądrach kondensacji. Jeśli kropelka powstanie bez jądra, jest ona niestabilna i po chwili wyparowuje. Jądra kondensacji są w atmosferze zawsze. Mogą nimi być cząstki soli morskiej, drobiny będące składnikiem dymu, pyłki roślin itp. Masa jednej takiej drobiny wynosi około 0,000000000000001 g.
Powietrze ogrzane od ciepłej ziemi stopniowo się unosi. Wraz z wysokością temperatura się obniża, a więc i nasza, wędrująca w górę porcja ulega ochłodzeniu do momentu osiągnięcia temperatury punktu rosy. W efekcie rozpoczyna się formowanie chmury.
Aura Centrum sp. z o. o. 1998 – 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności